– Tørr austavind og frost e det som skal til for å få god rekling, – han Frank kom som bestilt, sei han Gunnar Torgersen i Skrolsvik.
Og den «Frank» som takkes her e den tildels sterke austavindskulingen vi har hatt ei stund.
For den som ikkje veit det, så e «rekling» tørka kveita, – som e skoren i «kast» før den henges til tørking på vinteren.
Han Gunnar har laga rekling i snart 25 år, og på den tida har tørkesesongen fløtta seg fra februar/mars til januar.
– Æ har lært å rekle av faren min, og gjør det for å holde kunsten og tradisjonen ved like, sei han Gunnar.
Han meine det e viktig at nån tar vare på et handtverk som va viktig i gamle daga.
Rekling va en populær handelsvare som jekten førte med seg til Bergen i hansatida, – og e nevnt i «Nordlands Trompet» av Petter Dass.
KVEITREKLING: EKTE SNADDER ! Godt for ganen (og så er den helsebevarende). Skulle gjerne hatt en halvkilo…
Gunn L