Foredrag om «Tranøy under hakekorset»

Av | 8. november 2024

Tyske soldater marsjerer et sted på Sør-Senja. Foto: Midt-Troms Museum

– Midt-Troms Museum, Senja bibliotek og Senja Historielag inviterer til foredragskveld om krigshistorie fra Senja, skriv konservator Truls Nilsen i ei pressemelding.
– Denne gangen fokuserer vi på gamle Tranøy kommune. Foredraget holdes på naturfagrommet på Stonglandet skole tirsdag 12. november klokka 19:00.

Krigshistoriker Morten Kasbergsen kommer med foredraget «Tranøy under hakekorset 1940-45». Han i 25 år samlet inn dokumenter og bilder fra 2. verdenskrig.

  • Det er viktig å fremheve at det ikke er den komplette krigshistorien til tidligere Tranøy kommune jeg skal formidle i foredraget. Det jeg skal fortelle er det jeg har kommet over knyttet til Tranøy gjennom bilder, krigsdokumenter og gamle aviser, sier Kasbergsen.

Morten Kasbergsen har et krigshistorisk arkiv på rundt 6 millioner dokumentsider. I tillegg har han et fotoarkiv på over 30 000 bilder med relevans for 2. verdenskrig. Dokumentene har han funnet i norske, amerikanske, britiske og tyske arkiver, og han har kjøpt av mange av krigsbildene på nettauksjoner.

Under 2. verdenskrig tilhørte Rødsand-området Torsken kommune, mens Skrolsvik-området tilhørte Bjarkøy kommune.

  • For enkelhets skyld skal jeg i foredraget ta for meg det som var Tranøy kommune i forkant av kommunesammenslåinga og etableringa av Senja kommune 1. januar 2020, beretter lokalhistorikeren.

Foredraget varer i 2 timer pluss en pause midt i foredraget. Totalt skal det vises nærmere 100 lysbilder.

De to tyske kystbatteriene på Senjehesten vil få en sentral plass i foredraget. I juni 1941 etablerte tyskerne et hærkystbatteri med fire 10,5 cm feltkanoner på Senjehesten. Høsten 1943 ble dette batteriet erstattet av et marinekystbatteri med fire 15 cm kanoner.

  • Jeg var usikker på om jeg ville ha nok stoff om Tranøy til å holde et foredrag på to timer, men etter et dypdykk i arkivet mitt viste det seg at jeg hadde stoff nok. Og vel så det. På grunn av Tranøys beliggenhet nær Harstad og ved den indre skipsleia, hadde kommunen mer aktivitet og flere hendelser i sitt nærområde enn man kanskje skulle tro, sier Morten Kasbergsen.

Blant tingene som kommer fram i foredraget er at en lokal spøk om at en britisk flybåt hadde landet i Tranøy fikk tyskerne til å slå spionalarm. Det kan også nevnes at det tyske slagskipet «Bismarck» sin senkning av den tyske slagkrysseren «Hood» ved Island i 1941 er en del av Tranøys krigshistorie.

  • Jeg vil i tillegg ta for meg en hendelse i 1944 der to sovjetiske krigsfanger på rømmen fra Skrolsvik drepte en tysk soldat. Med dødelig resultat for de to krigsfangene, avslutter krigshistorikeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *